Learn Serbian

Learning Serbian with exercises, video lessons and online courses

Google Tag Head

Wednesday, October 09, 2013

Serbian Idioms and Phrases with Verb "nositi" - Part 2

Here come the second part of the idioms and phrases with the verb "nositi":

  • Koja kokoš mnogo kokodače, malo jaja nosi = he who talks much, does little; the ass that brays most, eats least
Example 1Niko nema prava da gradira vaš (ili bilo čiji) patriotizam. Oni što najviše kokodaču o patriotizmu i trube na sva zvona o veri i tradiciji koje smo mi (kao) napustili, ne znaju ni šta je patriotizam po definiciji. Ima jedna stara izreka (srpska) koja kaže: Koja kokoš mnogo kokodače, malo jaja nosi. Želim vam od srca sve najbolje, gde god da ste, i drago mi je što ste uspeli da se operišete.( a reader's comment on Plus site)
Example 2.Znači dolazeće izbore gubiš. Nikaj konkretnoga od ove vlasti ne očekujem, vrijedi ona stara:koja krava jako muče, malo mlijeka daje. Za aktualne bi se to karikirano:koja kokoš jako kokodače, malo jaja nosi. Pozdrav... (an interesting reader's comment from a Croatian site - za naprednije pratioce bloga: da li ste razumeli slični izraz u kojem se pominje druga domaća životinja, ali sa istim značenjem ? )
  • Nositi svoj krst = to bear one's own share of suffering; to bear one's cross
Example 3Ivan Ivanović: “Svako nosi svoj krst!” (from WannaBeMagazine)
Example 4: An explanation with a fun example sentence in context, from Vukajlija : ... ал' шта сад да радим... свако носи свој крст!"
  • Nositi se mišlju = to intend to do something; to toy with an idea
Example 5Pošto moja naknada za održavanje trudnoće i dalje kasni (5 meseci), ja se nosim mišlju da u sledećoj trudnoći žešće zloupotrebim sistem, jer ovo zaista nema smisla. Idući put ću da otvaram i zatvaram bolovanje do 30 dana sve do 28 dana pred porođaj -- onda niko neće moći da me vuče za nos kao sada.  (from BeBac forum)
Example 6"Ne nosim se mišlju da su gradjani Krusevca rasisti.Nasim gradom slobodno se krecu prpadnici svih manjna pa i oni koji se razlikuju po boji..." (from a FaceBook page)
  • Ne zna se šta nosi dan, a šta noć = don't make hasty judgments;  one never knows what the future may bring


Example 7Srbija je velika tajna by Desanka Maksimović:
Srbija je velika tajna:
Ne zna dan šta noć kuva,
Niti noć šta zora rađa... 

Zadatak za naprednije učenike: Pokušajte da nađete u ovoj pesmi aluziju na još jedan idiom koji smo pominjali u prvom delu
Example 8: Ne zna dan, noć šta nosi ( a theatre review from Politika)
Example 9: ...Neka svako ide svojim putem. To treba postovati. Ja, recimo, da sam zensko, nikada ne bih isao sa kriminalcima, ali se nikad ne zna sta nosi dan, a sta noc(the first reader's comment from Plus)
For more advanced learners of Serbian: One of the idioms quoted in the examples 1 to 9 is inappropriately used. Which one ? 

No comments:

Advanced Serbian - Srpski kao drugi jezik

Gde je ključ? Где је кључ? - Učimo srpski sa Marinom
Gde je ključ? ...
Where is the Key?-...
By Marina Petrović
Photo book